A Public Choice folyóirat Kornai János tiszteletére megjelenő különszámának bevezetője

BlogHírekFöldi Adrienn

A Public Choice folyóirat 2021 márciusban különszámot jelentetett meg Kornai János tiszteletére. Merdad Vahabi, a szám szerkesztője bevezető tanulmánya végén így foglalja össze, miben látja Kornai életművének időszerűségét: mélyen gyökerező előítélet szerint  a szovjet rendszer összeomlásával a szovjet típusú gazdaság kutatása is elhalt. „Ráadásul ezt erősítette az az eszme, hogy a liberális demokrácia a történelem vége. A kínai modell, az úgynevezett „illiberális demokráciák” és az előre nyomuló tekintélyuralmi tendenciák az utolsó két évtizedben arról tanúskodnak, hogy az állam aktív beavatkozását a gazdaságba és a nacionalizmust nem szabad alábecsülni. Kornai intellektuális öröksége ma éppúgy helytálló mint tegnap az úgynevezett „mindenható állam” politikai gazdaságtana  okainak és következményeinek vizsgálatában.”

Egyik korábbi bejegyzésünkben már szerepelt egy írás ebből a számból, Amartya Sen írása és Kornai János válasza pedig a  Közgazdasági Szemle januári számában is olvasható.

 • Események

  • KTI szeminárium : Halpern 70 conference

   2021.06.17.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Kérjük, részvételi szándékukat legkésőbb június 10-ig jelezzék. Preliminary programme 1 pm – 1.05 pm Short introduction 1.05 pm – 2.20 pm Presentations 1 (15 minute presentations, 15 minute discussion in the ...   Read More »

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.