KTI szeminárium – Benedek Márton – habilitációs előadás

2022.03.24. 10:00 - 12:00

Nukleolusz számító algoritmusok: tévhitek, hatékonyság és alkalmazások

Absztrakt :

Egy (átruházható hasznosságú) kooperatív játék nukleoluszának kiszámításához meg kell találnunk egy, a játékosok számában lineáris dimenziós politóp egyedüli pontját, amely lexikografikusan minimalizálja a játékos-csoportok (avagy koalíciók) nem-növekvően rendezett hiányvektorát, egy a játékosok számában exponenciális méretű vektort. A legtöbb megoldási módszer, hagyományosan és napjainkban egyaránt, lebontja a lexikografikus optimalizálási feladatot lineáris programok (LP-k) egy sorozatára, egy lineáris hosszú sorozatra, amelyben azonban az egyes LP-k továbbra is exponenciális méretűek.

Bevezetjük a napjainkban nukleolusz-számítás terén korszerűnek számító Lexikografikus Ereszkedés Módszerét, mint az első módszer, amely garantálja a hiányvektor szigorú lexikografikus csökkenését az algoritmus minden (pivot) lépése során. A módszer hatékonyságát egyaránt alátámasztják futási eredmények, illetve a nukleolusz új alkalmazási területeinek megjelenése.

 • Események

  • KTI szeminárium :Babak Heydari – Balancing Efficiency and Stability using Core-Periphery Networks

   2022.05.26.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délelőtt válik elérhetővé. There is often a trade-off between system efficiency (macro-level) and network stability (micro-level) when designing multi-agent networks. As more system components incorporate autonomous/AI agents ...   Read More »

  • KTI szeminárium – Hermann Zoltán – habilitációs előadás

   2022.05.30.
   09:30 - 11:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délelőtt válik elérhetővé. Tanári eredményesség becslése, a tanári eredményességbeli különbségek mértéke és a tanár-diák összepárosítás 2 magyarországi tankerületben. A témában folyó OTKA kutatás első eredményeinek bemutatása, részletesen ...   Read More »

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.