KTI szeminárium : Hajdu Tamás – A hőmérséklet hatása a terhességekre

2021.06.10. 14:00 - 16:00

Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg: a személyes részvétel mellett (helyszín: KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé.

Absztrakt

Az előadás a hőmérséklet és a klímaváltozás terhességekre, illetve újszülöttekre gyakorolt hatását vizsgáló kutatássorozat eredményeit mutatja be. A kutatások során három kérdést igyekeztünk megválaszolni. Hogyan hat a fogantatás előtti hőmérséklet a fogantatások számára? Befolyásolja-e a terhesség első néhány hetének időjárása a korai vetélések valószínűségét? Milyen összefüggés áll fenn a magzatot a terhesség alatt érő hőmérséklet és a születési súly között? A kutatások olyan adminisztratív adatbázisok elemzésén alapulnak, amelyek teljes körű adatokat tartalmaznak a magyarországi terhességekről közel négy évtizedre vonatkozóan. A hőmérséklet hatásának becslése az évek közötti random hőmérséklet-ingadozást kihasználva történik.

 • Események

  • KTI szeminárium : Drucker Luca (CEU) -Meritocracy and Persistent Luck

   2021.09.30.
   09:00 - 11:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K13-K14 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: In a meritocratic society inequality in economic outcomes that reflects differences in individual achievements is considered fair. However, a particular achievement is not equally ...   Read More »

  • KTI szeminárium : Győrfi Anita (Vienna Graduate School of Economics ) – Estimating gender differences in returns to elite schools

   2021.10.07.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: The paper examines gender differences in standardized test scores in an elite school environment by using Hungarian data. Raw test score averages suggest ...   Read More »

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.