KTI szeminárium – Kónya István, Krekó Judit, Oblath Gábor 05.16

2019.05.16. - 2019.05.16. 14:00 - 16:00

Helyszín: MTA HTK 1097 Budapest Tóth Kálmán u. 4. fszt. K0.11-12

Kónya István, Krekó Judit, Oblath Gábor

Bérhányadok az EU – ban – az iparági hatások és a relatív árak szerepe
A tanulmány a bérhányad alakulását vizsgálja az Európai Unió országaiban, különös tekintettel a közelmúltban bekerült közép – és kelet – európai tagállamokra (CEEU). Miután megvizsgáltuk a bérhányad számításának módszertani kérdéseit, különféle stilizált tényeket mutatunk be, amelyek országokra, valamint az aggregált gazdaságon belüli fő termelési szektorokra vonatkoznak. Ezek alapján azt találjuk, hogy a CEEU – országokban mind az aggregált, mind a szektorális bérhányadok alacsonyabbak. Bár a strukturális átrendeződés jelentős volt a CEEU -gazdaságokban, ennek csekély szerepe volt a bérhányad alakulásában. A kivétel ez alól a mezőgazdaság, amely egyes országokban jelentősen befolyásolta a bérhányad szintjét és dinamikáját – részben a jelentős mérési problémák miatt. Megmutatjuk azt is, hogy empirikus kapcsolat áll fenn a termelékenység, a fogyasztás és beruházás relatív árai, valamint a bérhányad között. Azt találjuk, hogy a fejlett EU – országok és a kevésbé fejlett CEEU- országok szokott módon számolt bérhányada közötti különbség jelentős része a relatív árak közötti eltéréseknek tulajdonítható. Több magyarázatot is számba veszünk, és megmutatjuk, hogy realisztikus feltevések mellett egy egyszerű, kétszektoros modell reprodukálni képes a fő empirikus megfigyeléseket.

 • Események

  • KTI szeminárium : Drucker Luca (CEU) -Meritocracy and Persistent Luck

   2021.09.30.
   09:00 - 11:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K13-K14 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: In a meritocratic society inequality in economic outcomes that reflects differences in individual achievements is considered fair. However, a particular achievement is not equally ...   Read More »

  • KTI szeminárium : Győrfi Anita (Vienna Graduate School of Economics ) – Estimating gender differences in returns to elite schools

   2021.10.07.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: The paper examines gender differences in standardized test scores in an elite school environment by using Hungarian data. Raw test score averages suggest ...   Read More »

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.