KTI szeminárium : Reizer Balázs, Társszerzők: Gáspár Attila és Gyöngyössi Győző ( Leibniz Institute for Financial Research SAFE) – Közmunka és szavazatok Magyarországon

2021.10.14. 13:00 - 15:00

Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé.

Absztrakt:

Szervezhető-e politikai támogatás független, önérdekkövető, tökéletlenül megfigyelt közvetítők által célba juttatott magánjavak segítségével? Ha igen, milyen ösztönzők mellett, és milyenek lesznek az elosztási döntésekre és a szavazói viselkedésre gyakorolt következmények? A kérdések vizsgálatához elméleti modellt építünk, amelynek következtetéseit magyar adatokon vizsgáljuk a kormánypárt, a polgármesterek és a közmunkaprogram példáján. Azt találjuk, hogy több volt azokon a településeken a közmunkás, ahol a kormánypártnak nagyobb szüksége volt többletszavazatokra a 2014-es és a 2018-as parlamenti választások előtt. Megmutatjuk továbbá, hogy az őszi önkormányzati választások előtt a közmunkások aránya pozitívan függött attól, hogy mennyire szerepelt jól a kormánypárt az azt megelőző parlamenti választáson. Fő eredményünk, hogy a közmunkások aránya szorosan összefügg a kormánypártra és a polgármesterekre leadott szavazatok arányával: alsó becslésünk szerint két település közül ott, ahol átlagosan egy százalékponttal nagyobb volt a közmunkások aránya, ott 0.2 százalékponttal nőtt a kormánypártra, és 0.3  százalékponttal a hivatalban lévő polgármesterekre leadott szavazatok aránya. Végül földrajzi szakadásos regresszióval megmutatjuk, hogy a közmunka országos választáson nem hat a szavazói viselkedésre akkor, ha nem vonható el a településtől. Ez arra utal, hogy a szavazatok és a közmunkások száma közti pozitív kapcsolatot az esetleges elvonás veszélye okozza, és nem kizárólag a program népszerűsége a választók között.

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.