KTI szeminárium : Reizer Balázs, Társszerzők: Gáspár Attila és Gyöngyössi Győző ( Leibniz Institute for Financial Research SAFE) – Közmunka és szavazatok Magyarországon

2021.10.14. 13:00 - 15:00

Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé.

Absztrakt:

Szervezhető-e politikai támogatás független, önérdekkövető, tökéletlenül megfigyelt közvetítők által célba juttatott magánjavak segítségével? Ha igen, milyen ösztönzők mellett, és milyenek lesznek az elosztási döntésekre és a szavazói viselkedésre gyakorolt következmények? A kérdések vizsgálatához elméleti modellt építünk, amelynek következtetéseit magyar adatokon vizsgáljuk a kormánypárt, a polgármesterek és a közmunkaprogram példáján. Azt találjuk, hogy több volt azokon a településeken a közmunkás, ahol a kormánypártnak nagyobb szüksége volt többletszavazatokra a 2014-es és a 2018-as parlamenti választások előtt. Megmutatjuk továbbá, hogy az őszi önkormányzati választások előtt a közmunkások aránya pozitívan függött attól, hogy mennyire szerepelt jól a kormánypárt az azt megelőző parlamenti választáson. Fő eredményünk, hogy a közmunkások aránya szorosan összefügg a kormánypártra és a polgármesterekre leadott szavazatok arányával: alsó becslésünk szerint két település közül ott, ahol átlagosan egy százalékponttal nagyobb volt a közmunkások aránya, ott 0.2 százalékponttal nőtt a kormánypártra, és 0.3  százalékponttal a hivatalban lévő polgármesterekre leadott szavazatok aránya. Végül földrajzi szakadásos regresszióval megmutatjuk, hogy a közmunka országos választáson nem hat a szavazói viselkedésre akkor, ha nem vonható el a településtől. Ez arra utal, hogy a szavazatok és a közmunkások száma közti pozitív kapcsolatot az esetleges elvonás veszélye okozza, és nem kizárólag a program népszerűsége a választók között.

 • Események

  • KTI szeminárium : Adamecz- Völgyi Anna – Educational mobility: First in family university graduates

   2021.12.02.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délelőtt válik elérhetővé. Abstract: This presentation summarizes the findings of a two-year research project looking at first in family (FiF) university students and graduates in England. First in family students ...   Read More »

  • KTI szeminárium : Jon Piqueras (UCL) – Redistribution and Social Insurance Design

   2021.12.09.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délelőtt válik elérhetővé. Abstract: Social insurance programs provide insurance against shocks but also redistribution between individuals with different risk levels. Traditional approaches to assessing optimal generosity of ...   Read More »

  • KTI szeminárium : Telegdy Álmos – Credit Constrained Firms and Government Subsidies: Evidence from a European Union Program

   2022.01.13.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délelőtt válik elérhetővé. Abstract We assess the effects of non-repayable subsidies on financially constrained and unconstrained Hungarian SMEs.  Using rejected subsidy applicants as control group and bank ...   Read More »

  • KTI szeminárium : Arieada Muco (CEU) – The Xerox Effect: Communication Technologies and Political Actions in Autocracy

   2022.01.20.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délelőtt válik elérhetővé. Abstract: Do new communication technologies promote democratic values in autocratic regimes? We use a unique setting to answer this question: the distribution of photocopy ...   Read More »

  • KTI szeminárium : Lengyel Balázs – Understanding hesitancy with revealed preferences across COVID-19 vaccine types

   2022.02.03.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délelőtt válik elérhetővé. ABSTRACT Many countries have secured larger quantities of COVID-19 vaccines than their populace is willing to take. This abundance and variety of vaccines created ...   Read More »

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.