KTI szeminárium: Sziklai Balázs – A medián szavazó trónfosztása

2021.06.03. 14:00 - 16:00

Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé.

Abstract:

A medián szavazó tétel azt mondja ki, hogy egy dimenziós ideológiai térben, egycsúcsú preferenciák mellett a medián szavazónak van a legnagyobb befolyása. Mi történik, ha több dimenziós az ideológiai tér? A konvex szavazási játék esetén csak olyan szavazói blokkok jöhetnek létre, amelyek az ideológiai dimenziók mentén kompaktak. Azaz ha egy szélsőségesen baloldali és egy szélsőségesen jobboldali
szavazó is támogat egy javaslatot, akkor egy jobb/baloldaliság szempontjából mérsékelt szavazónak sem lesz kifogása ellene, feltéve persze, ha más ideológiai dimenziók mentén nem ütköznek a nézeteik. A kétdimenziós esetben azt látjuk, hogy az egyik ideológiai dimenzió szerint mérsékelt, a másik dimenzió szerint szélsőséges szavazónak van a legnagyobb befolyása. A megfigyelés számos értelmezési lehetőséget kínál. Többek között meg lehet vele magyarázni, hogy miért lesznek egyre szélsőségesebbek a vélemények, illetve a politikai irányzatok, ha a közéleti vita több téma/dimenzió mentén zajlik.

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.