Fazekas Károly

emeritus kutató, ny. tudományos főmunkatárs, igazgató 2004-2012, főigazgató 2012-2019

Fazekas Károly

emeritus kutató, ny. tudományos főmunkatárs, igazgató 2004-2012, főigazgató 2012-2019

Elérhetőség

Kutatócsoport

Oktatás-gazdaságtan és Munkapiac

Publikációs lista

Rövid szakmai életrajz

Fazekas Károly 1975-ben végezte el a budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet. Egyetemi évei alatt tagja volt az Egyetem Rajk László Szakkollégiumának. 1975 óta kutatója az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének. Kandidátusi disszertációját 1989-ben védte meg a Magyar Tudományos Akadémián, 2008-ban egyetemi magántanári kinevezést kapott a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusától. 2012-ben az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja főigazgatójának nevezte ki. Fazekas Károly 2007-2009 között az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal elnöke volt és társszerkesztője volt a „Zöld Könyv a magyar közoktatásért” című kötetnek. Állandó szervezője az 1994 óta évente megrendezett Sziráki Munkatudományi Konferenciáknak, sorozatszerkesztője a 2000-ben indult Munkaerőpiaci Tükör/The Hungarian Labour Market című évkönyvsorozatnak. Fazekas Károly az utóbbi években a gazdasági növekedés morálfilozófiai, politikai-gazdaságtani, oktatás-gazdaságtani, egészség-gazdaságtani kérdéseivel foglalkozik. E kérdéskörben írott tanulmányai a Közgazdasági Szemlében, a Magyar Tudományban, a Köz- Gazdaságban, a Munkaerőpiaci Tükörben, publicisztikái a Figyelőben, a Népszabadságban, a HVGben, az Élet és Irodalomban jelentek meg. Fazekas Károlyt az MTA elnöke 2019-ben a Magyar Tudományos Akadémia emeritus kutatójának nevezte ki.

 

Önéletrajz

Publikációk

 

 

 

Vissza a Kutatók oldalra
 • Események

  • KTI szeminárium : Drucker Luca (CEU) -Meritocracy and Persistent Luck

   2021.09.30.
   09:00 - 11:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K13-K14 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: In a meritocratic society inequality in economic outcomes that reflects differences in individual achievements is considered fair. However, a particular achievement is not equally ...   Read More »

  • KTI szeminárium : Győrfi Anita (Vienna Graduate School of Economics ) – Estimating gender differences in returns to elite schools

   2021.10.07.
   13:00 - 15:00

   Helyszín: Az előadást hibrid formában tartjuk meg : a személyes részvétel mellett (helyszín : KRTK Közgazdaságtudományi Intézet, 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4., K11-K12 terem) zoomon keresztül is be lehet kapcsolódni. Az ehhez tartozó link külső érdeklődők számára a kti.titkarsag@krtk.hu e-mail címen igényelhető és csütörtök délután válik elérhetővé. Abstract: The paper examines gender differences in standardized test scores in an elite school environment by using Hungarian data. Raw test score averages suggest ...   Read More »

 • Hírek

Felhasználási feltételek
Impresszum
Intézményünk országos ésnemzetközi hálózati kapcsolatátaz NIIF program biztosítja
Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet
© Copyright 2020. Minden jog fenntartva.