hu / en

Álláshirdetés projekt asszisztensi munkakör betöltésére Tovább olvasom

Tovább olvasom

Nekrológ - Virág Ildikó Tovább olvasom

Tovább olvasom

Megjelent Elekes Zoltán, Tóth Gergő és szerzőtársuk cikke a Regional Studies folyóiratban Tovább olvasom

Tovább olvasom

Tóth G. Csaba MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert Tovább olvasom

Tovább olvasom

Témaszám: K135195

Kutatásunkban a munkavállalók karrier útjait vizsgáljuk.
Első megközelítésben az egyének karrierpályáját hálózatelemzési módszerrel vizsgáljuk. Az egyéni karrierút állomásait, egy képzés elvégzését és az egyes munkahelyeket, a hálózat egy-egy pontjának tekintjük, az átmenetet köztük pedig egy kapcsolatnak. Ebben az újszerű megközelítésben az egymásba fonódó karrier utak és állomásaik hálózatait gráfelméleti módszerekkel elemezhetjük: megvizsgálhatjuk e karrier utak mintázatait, hasonlóságait és különbözőségeit. Vizsgáljuk a karrier utak egyes állomásainak (képzések, foglalkozások, munkakörök) szerepét és egymáshoz való illeszkedését, és mindezek hatását a bérekre, foglalkoztatási esélyekre, teljesítményre.

A pályakezdéssel illetve a munkahelyváltásokkal kapcsolatos döntéseknek jelentős gazdasági és társadalmi következményeik vannak. Befolyásolják a munkavállalók és munkaadók teljesítményét és jövedelmeit, és a munkaerő-piaci folyamatokat. Ugyanakkor keveset tudunk arról, hogy kik, miért és hová váltanak. Hogy ezt megértsük, elemezzük, hogy milyen tényezők játszanak szerepet a váltási döntésekben, mint például a karrier szempontok (magasabb fizetés, előléptetés), a vállalat szervezeti jellemzői, vagy kedvezőbb életkörülményeket biztosító regionális szolgáltatások.
Ugyanakkor az egyéni karrierdöntések nem függetlenek egymástól. Az oktatási intézmények és munkahelyek között kapcsolatot teremtenek a köztük áramló dolgozók, akik jelzést adhatnak a potenciális későbbi jelöltekről. E kapcsolatoknak hatása lehet a társadalomban megfigyelhető egyenlőtlenségekre, például régiók közötti vagy régiókon belüli különbségekre, vagy akár a nemek közti esélyegyenlőtlenségekre.