Témaszám: FK143247
Az utóbbi években töretlen hazánkban a helyi élelmiszer népszerűsége, amelyet a COVID, ha lehet, még tovább erősített. Kérdés azonban, hogy ez a kedvező trend hogyan alakul a továbbiakban, megtörténik-e végre az áttörés a fenntartható élelmiszer rendszerek irányába történő átmenet szempontjából? Igazolható-e, hogy a helyi élelmiszer pozitívan hat a helyi gazdaságra? A kutatás a legfontosabb értékesítési csatornákat, valamint a rövid ellátási láncok legfőbb szereplőit: a résztvevő termelőket és fogyasztókat vizsgálja. Központi kérdés az érintettek attitűdjeinek, értékrendszerének, értékprofiljának részben a feltérképezése, részben összehasonlító elemzése annak érdekében, hogy megérthessük, hogy a pszichológiai-kulturális különbségek mennyben lehetnek előmozdítói, vagy éppen gátjai a helyi élelmiszer rendszerek fejlődésének.
A kutatás igen széles módszertani eszköztárat vonultat fel, az alkalmazással összefüggésben felmerülő problémák megoldása várhatóan izgalmas szakirodalmi hozzájárulást jelent majd. A kapott eredmények társadalmi felhasználása is többrétű lehet: a döntéshozók számára útmutatást jelenthet pl. vidékfejlesztési programok kidolgozása során, továbbá az érintettek vizsgálata a civil szféra, az egyes rövid ellátási láncok szervezői számára jelenthet fontos adalékot.